Inside Bears Academy

Sylvester Berg voksede op i Bakken Bears’ talentprogram, Bears Academy, inden han gennem flere år var professionel i Spanien. Nu er han tilbage som en af Bakken Bears’ profiler. Hvad er det, Bears Academy kan, og hvorfor bruger Bears-organisationen så mange kræfter på at udvikle spillere fra alderen 14 til 23? 

– Bears Academy har rustet mig til tidligt at kunne være med omkring Bears-holdet og få god erfaring, blandt andet gennem europæiske kampe, siger Sylvester Berg om tiden i Bears Academy. 

For Sylvester er det hele systemet omkring Bears Academy, der gør forskellen: 

– Der har helt klart også været noget struktur, der har været med til at gøre det nemmere – for eksempel at man allerede har styrketræning fra omkring U14-U15. Men generelt har hele professionalismen omkring Academy gjort, at jeg føler mig bedre klædt på til livet som professionel basketball-spiller, fortæller Sylvester videre. 

Sylvester Berg er et eksempel på en spiller, der har oplevet Bears Academy igennem ungdomsårene og oplevet, hvad det har givet ham af muligheder for at udvikle sig indenfor basketball samt personligt. Han har været igennem hele møllen i forhold til, hvad Bears Academy kan tilbyde spillere op igennem ungdomsrækkerne. Han blev en del af Elite Sports Akademi Aarhus (ESAA), som faciliterede ham bedst muligt til at kunne kombinere ungdomsuddannelsen med elitebasket. 

– Det har været dejligt at have noget mere end bare basket. ESAA har været med til at give mig en stabil hverdag, hvor jeg både har haft plads til at have venner udenfor sporten, men også folk i samme position som mig med passion for basketball, siger Sylvester Berg. 

Med det professionelle setup, som Bears Academy og ESAA stiller til rådighed, har Sylvester bevæget sig op igennem rækkerne. Han var en del af Academys’ ungdomshold på U17 og U19, samt akademiets førstehold, der dengang spillede 1. division, men nu spiller i Basketligaen. Samtidig havde han mulighed for at spille for Bakken Bears, både i Basketligaen og Basketball Champions League. Han har således været på dobbeltlicens, hvilket er en måde Academy-spillerne får mulighed for både at spille med på Bakken Bears- og Bears Academy-ligaholdet.

– Som dobbeltlicens-spiller får man to forskellige roller lige pludseligt. På Academy-holdet kan man ligesom få lov at have bolden ret meget, og der er lidt mere frihed. Du kan få lov at lave fejl og tage nogle skud, som man måske ikke normalt ville gøre på Bakken Bears-holdet, hvor der er et større pres. På den måde så er der jo en udvikling i at være en del af begge hold, nævner Sylvester Berg. 

Denne erfaring var med til at vise hans evner frem, hvor hans hårdhed i forsvaret samt direkthed i offensiven fik opmærksomhed.  

Med Bergs imponerende udvikling som spiller hos Bakken Bears åbnede der sig nye og spændende muligheder for det danske stortalent. Han skiftede i 2019 til det land i Europa med det højeste niveau af basketball, hvor han kom til det spanske hold Torta del Casar Extremadura Caceres. Holdet spiller i Liga EBA, som er den fjerde bedste række i Spanien. Hans bedrifter på holdet viste, at han havde niveau til mere. Han fik derfor efterfølgende et skifte til Caceres Patrimonio de la Humanidad, som spiller i den anden bedste række LEB Oro. Dernæst skiftede Berg i 2021 til Real Valladolid Baloncesto, som også spiller i LEB Oro.  

– Det har været fedt at spille i et land, hvor basket er kæmpestort. Hele kulturen omkring det er større. Der er langt flere fans, som har en holdning til basket, hvor det nærmest er på niveau med fodbold. Så på den måde at opleve det er lidt større end herhjemme i Danmark, det har været rigtig fedt, fortæller Sylvester Berg. 

Tidligere anfører og træner for Bakken Bears gennem en lang årrække, Mads Sigersted, er nu klubbens leder af Bears Academy. Han fortæller, at det er en bevidst strategi for klubben at sende nogle af akademispillerne til andre klubber: 

– Hvis man skal nå op på højeste niveau, kan det være en god mulighed for spillere at komme ud og opleve et nyt koncept og nye udfordringer for at tage det næste skridt i den individuelle udvikling. Der er ingen spillere, der er ens – for nogle er der en god ting at blive, for andre er det at komme ud. Vi prøver at hjælpe den enkelte spiller til at kunne udvikle sig så godt som muligt, udtaler Mads Sigersted. 

På trods af nogle gode sæsoner i det spanske, valgte Sylvester at tage tilbage til Danmark og spille for Bakken Bears:

– Det er klart, at kæreste, familie og venner også er noget, som betyder en del. Som professionel i udlandet er man bare meget alene. Man får mange venner og relationer i udlandet, men det bliver meget sådan noget midlertidigt, fordi man spiller som regel kun med dem et eller to år. Det er der heller ikke noget i vejen med, og alle er rimeligt indforstået med det er sådan det er. Men ja, jeg har jo alle mine tætteste relationer i Danmark, og det var også meget det der gjorde, at jeg gerne ville være hjemme igen, siger Sylvester Berg om valget om at tage tilbage til Aarhus. 

Udover de tætteste relationer, som værende en vigtig faktor for at komme hjem igen, så er Bakken Bears som klub og hele setuppet også noget, som Berg værdsætter.

– Jeg vil altid gerne spille for klubben. Det er min moderklub, og det er en klub jeg vil gøre alt for at vinde for – både i Europa og herhjemme. De fleste, der er i og omkring klubben, er folk, jeg har kendt i 10-15 år snart. Så der er også noget familiært over at være en del af klubben, hvilket jeg trives godt i. Jeg ved også, hvor meget det betyder for rigtig mange mennesker at fremme klubben, og hvor meget arbejde der er lagt i at få det hele til at køre rundt. Det har jeg sindssygt meget respekt for, forklarer Sylvester Berg.

Med hans tilbagevenden er det anden gang, at spillere fra Bakkens eget talentudviklingskoncept vender tilbage. Noah Churchill var ligeledes en tur i Spanien, før han vendte tilbage til Bears.  

At de unge spillere vender tilbage til Bakken Bears viser, at Bakken Bears er et attraktivt sted for spillerne fortsat at udvikle sig. 

– Jeg føler faktisk på mange punkter, at Bakken er en meget professionel klub – også meget mere professionel end mange klubber. Trænerkapaciteten er også højere end mange andre steder. Der er rigtig mange trænere her, som vil hjælpe en som spiller, men også udenfor banen. Derfor er det også et miljø, hvor jeg ser mig selv kunne udvikle mig i, siger Sylvester Berg. 

Det essentielle for at talenter som Sylvester og Noah når hertil er, at de har været igennem Bears Academy. Det helt unikke ved Bears Academy er, at spillerne får mulighed for at spille med på allerhøjeste niveau, trods deres unge alder. Talenterne fra Academy får dermed hurtigere modnet deres spil, så de kan spille med på et niveau tilsvarende Basketligaen. 

 

 

Fakta om Academy:

  • Bears Academy hed tidligere EBAA, men skiftede navn for at signalere det tætte tilhørsforhold til Bakken Bears. 
  • Bears Academy blev grundlagt med udgangspunkt i en vision om at være det førende danske talentkoncept, hvor der både skulle være fokus på basketball og uddannelse. Derudover er visionen, at Academy skal være stedet at spille for de største nationale, nordeuropæiske samt internationale talenter. 
  • Med denne vision i mente er det derfor et krav til Bakken Bears som organisation, at de skal udvikle spillere på det allerhøjeste niveau, både nationalt og internationalt. Dette sætter naturligvis også krav til, at hele organisationen udvikles. Det vil sige, at det ikke kun er spillerne, som skal udvikles, men også trænere, dommere, breddespillere og foreningsfolk. 
  • Spillernes udvikling er den centrale kerne i Bears Academys eksistensberettigelse. Derfor er det vigtigt, at spillerne udvikles både teknisk, taktisk, fysisk og mentalt.  
  • Der trænes 7 til 9 gange om ugen plus fysisk træning, således spillerne bliver forberedt på at indgå i et miljø, som elitesportsverdenen forventer. Derudover vægtes det højt, at spillerne har stort fokus på uddannelse, hvilket muliggøres gennem samarbejde med ESAA.  
  • Academy vægter uddannelse lige så højt som basketball. Dermed sikres det, at spillerne udvikler værdier og kvaliteter, som giver talenterne et stærkt fundament i fremtiden – både sportsligt og personligt.
Bakken Bears mod Hibernia i Vejlby-Risskov Hallen, d. 28. Oct. 2015 - (Allan Høgholm Photography www.hoegholm.dk)
Nu er der ikke længe tilbage!
06 sep 2024

Nu er der ikke længe tilbage!

Sommeren er forbi, og det betyder, at det endelig er tid til basketball igen!...
Nyt om sæsonen 2024/25
13 aug 2024

Nyt om sæsonen 2024/25

Kære fans Hermed en bred opdatering på sæsonen 2024/25 – vi starter allerede (så småt)...
NEWS ARCHIVE